payoff_vit_small2

februari, 2018

15feb19:00Uppsala Kammarorkester framför Olov FranzénKonsertintroduktion kl 18.20-18.40 i stora salen, konsertbiljett gäller. 19:00 Uppsala Konsert & Kongress, Stora salenTonsättare:Olov FranzénOrt:Uppsala

Om evenemanget

Uppsala Kammarorkester

Mikael Rudolfsson

Dirigent

Alexander Hanson

Solist

Mikael Rudolfsson, trombon

Program

Olov Franzén (f. 1946): Lamento di Terra
Ferdinand David (1810-1873): Concertino för trombon och orkester op. 4
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Symfoni nr 41 ”Jupiter”

Konsertintroduktion

Välkommen till samtal med Mikael Rudolfsson innan konserten, kl 18.20-18.40 i stora salen, konsertbiljett gäller.

Romantisk musik och jordens klagosång

Romantisk musik för trombon och orkester, en raritet på orkesterrepertoaren.

Dirigenten Alexander Hanson har utbildats vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Sibeliusakademin i Helsingfors där han med högsta betyg utexaminerades 2004. Alexander Hanson är återkommande gästdirigent hos de flesta framstående orkestrarna i Norden men har även dirigerat i London och Bryssel.

Från Uppland kommer tonsättaren Olov Franzén, hans komponerande sträcker sig från solostycken till verk för stor orkester och kör. I flera av hans kompositioner vill han få uppmärksamhet till dagens världsproblem såsom miljöförstöring, våld och krig, även i kvällens verk, ”Lamento di Terra”.

Så här skrev UNT efter uruppförandet 2007.
Olov Franzéns Lamento di Terra (Jordens klagosång) för symfoniorkester. Att i toner uttrycka veklagan över förgången och för den delen pågående vanskötsel av människans hemplanet och förhoppningar om en bättre framtid kräver både kunnighet och fantasi. Olov Franzén besitter dessa i rikt mått. Framför allt de mörka klangfärger han lockade ur stråkar, blåsare och slagverk var oerhört spännande. De kontrasterande ljusa klangerna hade ett nästan överjordiskt skimmer. Så pendlade musiken, i skiftande nyanser, taktarter och tempi mellan mörker och ljus för att till sist sluta i ett (lysande) kort frågetecken. Detta var ett enastående musikaliskt debattinlägg i en ödesdiger aktuell fråga.”

Öppen repetition

Passa på att få inblick i orkesterns arbete inför konserten. På onsdag den 14 februari mellan 11.50 – 12.50 öppnas dörrarna till repetitionen med Alexander Hanson som dirigent.

Tid

(Torsdag) 19:00

Plats

Uppsala Konsert & Kongress, Stora salen

Vaksala torg 1, 753 31 Uppsala

Arrangör

Musik i Upplandhttp://www.musikiuppland.se

Tonsättarbiografi

Olov Franzén
X