payoff_vit_small2

april, 2018

13apr19:0021:00Tonsättarweekend Tarrodi – AcanthesUruppförande av Acanthes – dubbelkonsert för två violiner och stråkorkester19:00 - 21:00 Konserthuset, StockholmTonsättare:Tarrodi, AndreaOrt:Stockholm

Om evenemanget

Tonsättarweekend 2018 ägnas Andrea Tarrodi, vars musik ”tar andan ur en” som Dagens Nyheter skrev. Kvaliteter som ofta nämnas är hennes musiks färgrikedom och säregna ljusspel. På senare år har hon fått stor uppmärksamhet och hennes verk har framförts flera gånger tidigare i Konserthuset.

Inspirationen till stycket Paradisfåglar fick Tarrodi efter att ha sett en naturfilm om de vackra och ovanliga varelserna. Hon skrev verket till Växjös egen stråkorkester, Musica Vitae, som uruppförde det 2008.

Även denna kväll bjuds  på ett uruppförande; en dubbelkonsert för två violiner och stråkorkester med titeln Acanthes. Som solister hör vi Musica Vitaes konstnärliga ledare Malin Broman, och Pekka Kuusisto, en gränsöverskridande och djupt originell violinist som gjorde succé vid sin Proms-debut 2016 och som belönades med Nordiska rådets musikpris 2013.

Sorg och glädje skrev Tarrodi ursprungligen för tenor och cello, men i denna bearbetning från 2017 får en viola tolka sångstämman med en ordlös melodi.

Tarrodis musik är här kopplad med Arnold Schönbergs Verklärte Nacht, komponerat 1899 när tonsättaren var nyförälskad (ursprungligen för stråksextett, versionen för stråkorkester tillkom senare). Det är lidelsefull och senromantisk musik – ett av Schönbergs mest omtyckta verk.

Musiken

Ungefärliga tider
Andrea Tarrodi Paradisfåglar för stråkorkester
9min
Andrea Tarrodi Acanthes, dubbelkonsert för två violiner och stråkorkester (uruppförande)
Paus
25min
Andrea Tarrodi Sorg och glädje, version för viola och cello
Arnold Schönberg Verklärte Nacht för stråkorkester, version 1943
26min

Medverkande

Musica Vitae

Malin Broman Ledare & violinsolist

Pekka Kuusisto violin

Tid

(Fredag) 19:00 - 21:00

Plats

Konserthuset, Stockholm

Hötorget, Stockholm

Tonsättarbiografi

Andrea Tarrodi
X