payoff_vit_small2

februari, 2018

15feb19:00Sverigepremiär för Martinssons Shimmering Islands med Malmö SymfoniOrkesterKonsertintroduktion på Kanalscenen kl. 18.00 med Kristoffer Bröte19:00 Malmö Live Konserthus, KonsertsalenTonsättare:Rolf MartinssonOrt:Malmö

Om evenemanget

Malmötonsättaren Rolf Martinsson står på programmet i konsertens första stycke Shimmering Islands.

Verket är en sambeställning mellan Malmö SymfoniOrkester, Helsingborgs Symfoniorkester och Kristiansand Symfoniorkester. Men hur låter en konsertöppnare? Det finns inget musikaliskt recept som tur är utan tonsättarens tankar får lov att sväva fritt även i denna genre. Sydkoreanska Eun Sun Kim leder Malmö SymfoniOrkester i två vitt skilda verk denna kväll. Bruckners 5:e symfoni, som spelas efter paus är både hans mest intellektuella och heroiska symfoni. Den tog lång tid att komponera, arbetet började med Adagio-satsen i februari 1875, men slutbearbetningen var inte klar förrän tre år senare. Komplexiteten i verket var ett hinder och framfördes därför endast två gånger under Bruckners livstid.

Shimmering Islands

Shimmering Islands är en sambeställning mellan Helsingborgs Symfoniorkester, Malmö SymfoniOrkester och Kristiansand Symfoniorkester. Titeln syftar på verkets olika delar som var och en får sin färg och sitt skimmer genom en innovativ och fantasifull instrumentation, men musiken fortlöper utan paus eller avbrott som ett enda stycke. De prismatiska skiftningarna i instrumentationen visar tydligt när musiken förflyttar sig från en ö till en annan. Martinsson är en av Sveriges internationellt ledande tonsättare med en lång rad samarbeten med artister som Lisa Larsson, Anne Sofie von Otter, Martin Fröst och Håkan Hardenberger och orkestrar som Cleveland Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra och alla de stora nordiska orkestrarna samt dirigenter som Andris Nelsons, Alan Gilbert och Manfred Honeck. Martinsson är professor i komposition vid Musikhögskolan i Malmö och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

PROGRAM:

Martinsson Shimmering Islands, Sverigepremiär!
– paus –
Bruckner Symfoni nr 5

MEDVERKANDE:
Malmö SymfoniOrkester
Eun Sun Kim, dirigent

SPELTID: ca 2 timmar inkl. paus

Tid

(Torsdag) 19:00

Plats

Malmö Live Konserthus, Konsertsalen

Dag Hammarskjölds Torg 4 211 18 Malmö

Arrangör

Malmö Live Konserthusmalmolive.se

Tonsättarbiografi

Rolf Martinsson
X