payoff_vit_small2

februari, 2018

16feb19:00Norrlandsoperans Symfoniorkester turnerar med Jan Sandström - 16 februari på Vara konserthusHosokawa, Sandström & Mozart. Introduktion i Lilla Salen kl 18.00. Entré 30 k19:00 Vara KonserthusTonsättare:Jan SandströmOrt:Vara

Om evenemanget

Hosokawa, Sandström & Mozart

När Norrlandsoperans symfoniorkester beger sig till sydligare nejder tar de förstås med sig musik från norr: Jan Sandströms Solamente tu. Men också den rena skönheten från den japanska lotusen som lever sitt liv i vatten och inspirerade Toshio Hosokawa till stycket Blossoming.

Och ren skönhet är för många lika med Mozart, här dock en av hans få mollkonserter som ger extra svärta åt de flyende skuggorna i musikdramat.

Kostnadsfri introduktion i Stora salen en timme före konsertstart med musiker ur Symfonikerna.

Dirigent Elim Chan
Solist Claire Huangci, piano
Norrlandsoperans Symfoniorkester

Program
Hosokawa Blossoming II
Sandström Solamente Tú – Bara du
Mozart Pianokonsert nr 24

På turné!
Konserten har premiär i Umeå och turnerar till Luleå, Piteå, Stockholm, Göteborg och Vara.

Äntligen är det dags för uruppförandet av ett nytt stycke av Jan Sandström (f 1954) som är Norrlandsoperans hustonsättare. Sandström är världskänd för sina solokonserter – till exempel Motorcykelkonserten – liksom för sina körstycken. I hans musik möts modernitet och autenticitet, humor och allvar. Orkesterverket Solamente Tú handlar om kärlek. Titeln betyder ”Bara du” och Sandström säger själv om stycket:

”Det sägs ju att musiken och konsten tar vid där orden slutar, men om man kokar ned de här tonerna och destillerar allt till ett par droppar så säger dropparna nog: ”bara du”. Det är ju förstås ett kärleksbudskap riktat till en speciell person, men om man inte bara vill vara privat; kanske vad varje människa kort vill säga till någon nära.”

Ännu ett för Sverige unikt uppförande sker när Norrlandsoperans Symfoniorkester spelar Blossoming II av den japanske tonsättaren Toshio Hosokawa (f 1950). Sedan 1998 är han Composer in Residence hos Tokyo Symphony Orchestra. Verket Blossoming II skrev han 2011. I sin musik skapar han spännande möten mellan den västerländska, moderna konsten och den japanska, traditionella kulturen.

Under ledning av chefdirigent Elim Chan avslutas kvällens konsert med Pianokonsert nr 24 av Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Stycket är skrivet i komplex demonisk c-moll och betraktas som mycket avancerat för pianister att spela. Till vår stora glädje återvänder den hyllade solisten Claire Huangci, född 1990 i New York, till symfoniorkestern denna kväll.

Tid

(Fredag) 19:00

Plats

Vara Konserthus

Allégatan 49 534 31 VARA

Arrangör

Norrlandsoperanhttp://norrlandsoperan.se

Tonsättarbiografi

Jan Sandström
X